DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Plachtění v Novém Městě nad Metují

 
 
29.12.09
Do členské sekce přidán stav kont k 20.12.2009 -Brt-
 
28.12.09
Jelikož jsem neustále bombardován otázkami, zda budeme letos ještě létat, tak vás asi zklamu, protože kromě zítřka nám v tom asi zabrání počasí. Jinak vše je připraveno a servisní "team" bude ve středu dopoledne k dispozici. Jen to počasí???-Brt-
 
26.12.09
Ani dnes se na letišti nezahálelo. Bez mé účasti proběhla brigáda na sběr a úklid světelné řady, kterou se podařilo dát papírově do takové podoby, že ji můžeme v dalších letech bez problémů používat. Po té proběhl provoz s Blaníkem a Danča a Láďa Kuncovi se pokusili zavlnit. Bohužel marně, vlna dnes nebyla. Frantovi F. děkuji za fotky a komentář k dnešnímu dění.-Brt-
       
 
 
20.12.09 Ani u Stalingradu nebyla taková zima. Pár fotek od Franty F. -Brt-
 
 
 
20.12.09
Navzdory zimě se dnes sešlo několik nadšenců na zimní miniprovoz. Joska Šimek vzhledem k zimě nepřijel na kole až na letiště ale zkrátil si task pouze na 9km k vlaku, což později hodnotil jako změkčilost. Ráno to na velké létání nevypadalo, tak jsme alespoň zastrčili Andulu pod plecháč alias Tučkův pomník. Okolo poledne vykouklo sluníčko, tak jsme rychle vytáhli Blaníčka a krásně si polétali na sněhu. Škoda že nedorazilo více lidí, dnes to opravdu stálo za to. Pokud počasí dovolí, do konce roku bychom rádi stihli ještě jeden provoz. Vlnový guru Tonda dokonce predikuje výskyt Broumovské vlnky.
-Burdýšek-
 
            
 
13.12.09
Pokud bude příznivé počasí, plánujeme zimní létání na neděli 20.12.09  -Brt-
 
13.12.09
Do členské sekce přidán zápis z poslední "Rady".-Brt-
 
2.12.09
Protože to vypadá, že ještě nenasněží a vítr stále fouká, vlnová pohotovost stále trvá. Ádův let ukázal, že do začátků by to chtělo trochu více teorie, než rychlopříprava před startem. Pokud máte zájem si broumovskou vlnku vyzkoušet, nechte vzkaz v návštěvní knize a můžeme zorganizovat nějaké školeníčko pro nové vlnoadepty.
-Burdýšek-
 
1.12.09
Včera proběhlo Na dvoračce již tradiční setkání trutnovských plachtařů, tento rok s nebývale hojnou účastí. Zástupci aeroklubů Hronov, Nové Město n/Met., Dvůr Králové n/L, Jičín a Hořice zaplnili téměř celý lokál a to ještě bohužel nedorazila maxivýprava znašeho klubu. Setkání se vydařilo a jeho nejdůležitější závěr je vyhlášení meziklubové soutěže o nejlepší výkon na FAI 300km trojúhelníku. Více info na http://www.plachteni_hronov.websnadno.cz/Soutez-300-km-FAI.html Přes zimu si proto pořádně trasu natrénujte v Condoru, ať se naše výkony neztratí v těžké konkurenci okolních plachtařských velmocí.
-Burdýšek-
 
1.12.09
Máme za sebou doletnou, ale to neznamená, že bychom přestali létat. Pokud počasí dovolí, alespoň naviják a Vivat může být v provozu, tak jako v sobotu.
 
Sobota se vydařila. Dopoledne navijáček. Protože foukal příznivý větřík, byly i pěkné výšky. Díky nadšeným lidičkám jsme poletovali chvílemi i v dešti, ale ten nakonec ustal a sluníčko nás pošimralo na tváři.
Od rána se to v Broumově vlnilo a i Farma  zde měla své zástupce. Obě Duobanja se činila. Jednu posádku tvořili manželé Kuncovi, druhou Michal Nutilu s Burdýškem. Po obědě nádherné lenťáky vyprovokovaly i hrdinu dne Ádu a ten se nakonec vydal s Vosou do vlny. Bohužel startoval pozdě a přilétl až když vlna končila. Než se pořádně rozkoukal, stačil ho dost čerstvý vítr sfouknout do Polska, kde Áda bezpečně přistál. Chvíli to trvalo, než se pro něho vycvičené družstvo dostalo, takže nakládali až za tmy. To nám trochu narušilo program na doletné. Proto jsme zvolili opačný postup. Začali jsme výborným gulášem, pak tanečkem, diskuzí, poté jsme přivítali navrátilce z Polska a také kamarády z Hronova. Ti byli na školení v Jihlavě, takže nám hned předali pár informací. Po té následovalo krátké shrnutí roku 2009, odměna zasloužilých členů a vyhlášení CPS a Burdýškovi 100. Doletnou jsme ukončili úvodem a pak už následoval volný program. Všem děkuji za účast, vlnařům gratuluji za dobré výsledky, obvzlášť děkuji Kubovi Bahníkovi za guláš a sponzorování cen, Álovi Nývltovi za pivo, našim holkám za senzační jednohubky a chlebíčky a jestli jsem na někoho zapoměl, tak ať se nezlobí a děkuji mu také. Už se těším na příště, třeba na předsilvestru??? -Brt-
 
    
 
27.11.09
Přeposílám fotky s komentářem od Franty. -Brt-
 
Čtvrtek na farmě se mi podařilo nafotit:panely položeny a benzinová nádrž zainstalována na nové místo. Mám i video, dává více představy o té váze, ale soubor je objemnější a musím teprve zkusit, jak si s tím RAJČE poradí.
Pak chlapci převáželi písek a mně umožnili otestovat ve VOSE nové vario. Funguje bezvadně. Za 50 minut nad Rozkoší děkuji. Zdraví FF.
 
        
 
26.11.09
Jukněte na Flymet, v sobotu by to mohlo vyjít i na menší Broumovské zavlnění. Limitující bude si množství oblačnosti. Vlnová pohotovost stále trvá!
- Burdýšek-
 
26.11.09
Včera jsme měli návštěvu. Přijel technik z Prahy, prohlédl nám 4812, vystavil papíry a ARC. Taky jsme v diskuzi získali spoustu důležitých informací ohledně CAMA, které určitě využijeme, takže moc děkujeme. Tomáš Tuček zorganizoval Destu a bagr. Nádrž už je venku, panely položeny. Už zbývají jen drobné terénní úpravy, nátěr a je hotovo.
Co se týká létání, nezahálejí Vivatáři. P. Kudlej s Pavlem Borůvkou pilně pokračují ve výcviku. Tímhle tempem budeme mít brzy dalšího pilota.
Pro čistokrevné plachtaře fouká příznivý vítr. V Broumovské vlně údajně za včerejšek dvě zlaté výšky z Hronova.
V sobotu postavíme naviják, polétáme a pak už avizovaná doletná, což ale neznamená, že končíme s létáním.
Pro trutnováky a okolní, v pondělí od 18. hod. akce DVORAČKA.
Mějte se. -Brt-
 
21.11.09
Do členské sekce přidán zápis z poslední Rady. -Brt-
 
15.11.09
 
Přátelé, kamarádi, příznivci a členové spřátelených aeroklubů,
dovolujeme si Vás pozvat na
 
****************************************************
PLACHTAŘSKOU DOLETNOU
 
****************************************************
 
Akce proběhne dne 28.11.2009 na letišti. V ranních hodinách, pokud Termoska dovolí polétáme, navečer v letištním klubu vyhlásíme výsledky Rychlé stovky a pořadí CPS za letošní rok. Následuje promítání foto a plachtařských filmů a volná zábava. Všichni jste srdečně zváni. Foto z domácích archivů, dobrou  náladu a příspěvek na občerstvení ve výši 80,-Kč s sebou.-Burdýšek-
 
12.11.09
Jen pro informaci, 4812 už je doma. Ještě nové ARC od technika ÚCL a máme dalších 500 hod. k dispozici.
Velké dík Ádovi Nývltovi za dopravu a Jardovi Andršovi za konzultace s fabrikou. -Brt-
 
 8.11.09
Stavba zdi úspěšně pokračovala. Díky sobotní větší účasti brigádníků jsme kromě jiného udělali 5 řad a na neděli nám zbyly jen dvě. Jenže, čím výše, tím je to obtížnější, ale úkol byl v neděli splněn včetně přivaření vzpěr ke konstrukci hangáru. Vše je připraveno na betonáž (někdy v týdnu). Poslední řádka bude největší makačka.
Pracovali jsme pilně, nejedli, nepili a namísto vztyčení Májky jsme odpoledne vytáhli Blaníka a prolétli se. Těch 22 minut ve vzduchu nebylo k zahození.
-FF-
   
   
 
 
7.11.09
V členské sekci aktualizovány stavy kont k dnešnímu dni. -Brt-
 
2.11.09
Víkend za námi, Bažant naporcován a hladová zeď téměř u konce.
A teď podrobněji. Sobota byla pro některé opravdu dlouhá. Příprava a organizace soutěže na přesnost přistání zabrala dost času. Naštěstí vyšlo počasí, i když byla strašná "kosa" a zlobil vítr.
 
Bažanta se zúčastnilo 19 pilotů, 13 z Farmy, 6 z první ligy v Hronově z toho jedna žena (Karel). Už při "kreslení" přistávacího deku si z nás vítr dělal pr...(srandu) a přestal až večer. Začali jsme lajnovat na dráze 3.6, ale po vyměření a vyvápnění první čáry to začlo foukat na 0.8. Předpověď naznačovala vítr od východu a tak jsme se přesunuli na 0.8. Jen jsme začli lajnovat, začalo foukat přesně od severu na 3.6. Méně otrlí začali chytat nerva, ale nakonec zůstal dek na 0,8 a vítr se ustálil od východu. To využil první soutěžící Kaufi, který byl, ač nerad, nacpán do Blaníka, aby provedl kontrolního chrousta. Štěstí přeje připraveným. Kaufi nezaváhal a hned první start nula, ikdyž ne úplně čistá. Nakonec se rozhodči domluvili na mínus 0,5 metru. Druhé přistání už přeci nebude takové, tvrdili přihlížející a měli pravdu, protože Kaufi sednul přímo na oranžovou pásku značící nulu. To byla výzva, která se bude těžko překonávat a taky překonat nešla. Přispěl k tomu opět vítr, který po několika startech vanul od jihu a nakonec se ustálil přibližně ze směru 230°. Sedat s větrem zádech bylo opravdu zábavné a trefit nulu téměř nemožné. Nejvíce se k ní přiblížil Láďa Dostálu z Hronova, který soutěžit nechtěl a my ho nakonec ukecali. Ukázal nám, jak létat s Blaníkem, když se to opravdu umí a všichni jsme před ním smekli. Jednou -2m, podruhé -4m. Za daných podmínek super výkon. Hronováci vůbec přijeli ve formě. Vondras po prvním nástřelu -10m trefil -2m, čímž mně sundal z bedny :-( a aby toho nebylo málo, jediná žena Karel stejným způsobem doplachtila na -10m a pak hned na -3m, čímž se se mnou usadila na bramborovém místě. Byla na tom ovšem lépe, protože svým ojedinělým výkonem vyhrála ženskou kategorii. Žádná lepší žena se zde nenašla. (Ona se totiž nenašla už vůbec žádná žena.) Tím byli určení vítězové. Určit, kdo si odnese Bažanta za poslední místo, bylo složitější. Nakonec se o něho podělilo 6 pilotů a bylo vyřešíno. Konečně jsme se prosoutěžili k tomu nejlepšímu. Tím byl sud piva a teplá gulášovka. Rozdali jsme ceny, popili, pojedli, pokecali a už se zase těšíme na přesrok.
Organizátorům děkuji za bezva spolupráci, taktéž navijákařům, holkám kuchařkám, Hronovákům za účast a Frantovi Filipovi za pěkné hraní.
-Brt-
     
V neděli jsme "posadili" další čtyři řady požární zdi, přivařili stěnu ke konstrukci a připravili háky na okap. Už to začíná vypadat jako zeď.
Po oslavě Bažanta slušný výkon, ne?
Čau!
FF
 
 
30.10.09
Pár fotek od FF ze středy 28.10. Stejné fotky, stejní lidé. Stavba pokračuje. Ale kde jste všichni ostatní ??????????
-Brt-
        
24.10.09
Máme za sebou další sobotu a musím přiznat, že byla vydařená. Dopoledne se pracovalo na palivové nádrži. Celá je obroušená a připravená na přivaření ochranného vršku a instalaci vnitřní vany. Dále rytíř roztržených kalhot (viz. foto) v asistenci několika pomocníků založil a vyzdil pět řad, takže třetina opěrné zdi je hotova. Je rovněž vyhloubeno a připraveno okolí nádrže pro vybetonování. Všem účastníkům brigády děkuji za jejich nasazení.
Zbytek dopoledne byl také využit k administrativě. Krom těchto činností se našel čas i na výcvik. Pavel Borůvka s p. Kudlejem proháněli Vivata. Odpoledne jsme po dlouhé době vytáhli naviják a každý jsme si skočili dva starty. Byl super "volej", takže Blaník letěl celý okruh bez zásahu do řízení sám. Večer zástupci "Farmy" a "Krčína" navštívili doletnou v Hronově. Byli jsme upřímně přivítáni a bohatě pohoštěni, za což Hronovákům děkujeme a doufáme, že se v hojném počtu zůčastní našeho "Bažanta". Jen mně trochu mrzí, že se nás na letišti nesešlo více. Létat se dá stále a sezóna ještě nekončí. -Brt-
 
  
    
 
19.10.09
Vážení kamarádi piloti,
vím, že se už nemůžete dočkat, a proto vám s radostí oznamuji, že soutěž v přesnosti přistání
 
"O  NOVOMĚSTSKÉHO  BAŽANTA"
proběhne v sobotu 31.října 2009.
 
Sejdeme se tradičně v 9.00 hod., abychom mohli co nejdříve začít létat.
Startovné činí Kč 100,- na osobu. Pravidla budou upřesněna před zahájením.
V průběhu soutěže budou ale přizpůsobována tak, aby vyhrál někdo z mých favoritů.
Po odlétání soutěže a vyhlášení už předem známého výherce bude pokračovat volná zábava ve Slepičárně u soudku dobrého piva při poslechu hudební skupiny FF. Pokud budou "baby", bude i taneček.
Proto si doma zařiďte povolenky na přespání, případně drahé polovičky vezměte sebou (viz. taneček).
 Na pohoštění k pivu každý z domova přineste nějakou tu dobrotu, ať už pevnou nebo i tekutou.
V případě nepřízně "Termosky" se akce posouvá vždy o týden, dokud nám neskončí povinná ručení.
Těším se na vás, Brt.
 
První a zároveň poslední možný tréning se uskuteční 24. 10. 09 po splnění všech brigádních povinností spojených s palivovou nádrží a učebnou. Nádrž bude potřeba odrezit a natřít, proto si určitě přineste drátěné kartáče.  -Brt- 
 
 
10.10.09
Nevlídné sobotní počasí nezabránilo hrstce nadšených brigádníků pod vedením TT vybetonovat základy pro stěnu v rámci rekonstrukce  palivové nádrže. -FF-
z             
 
Dále dopoledne probíhaly aerovleky. Marek Nowacki pokračoval pod dozorem Petra a Josefa Semerákových v základním výcviku. Bohužel, pršlavé počasí nám zabránilo vytáhnout naviják, a proto zůstal druhý žák Tomáš Zorvan uzemněn.
Přivítali jsme dalšího nováčka-žáka na Vivata p. Kudleje, který pod dozorem Pavlů Borůvky a Semeráka uskutečnil seznamovací lety. Takže pane Kudleji, ať Vám to lítá!!!
Odpoledne jsme využili k administrativě. Z ÚCL máme potvrzené programy údržby na všechny kluzáky a taktéž potvrzenou výjimku na létání s Vivatem a vlečnou. Na stole leží smlouva na údržbu Vivata a vlečné s nejmenovanou firmou. Stačí jen podepsat.
Takže pro všechny, sezona ještě nekončí. Budeme létat, dokud to půjde. Využijte to!!! -Brt-
 
4.10.09
Dnes jsme opět vlnili - viz report v sekci Vlna
- Burdýšek-
 
4.10. 09
Ahoj všichni,
jelikož jsem tento víkend nebyl v centru důležitého dění, posílám pár fotek od Franty Filipa. Na nich je zachyceno vše důležité z posledních dnů( rekonstrukce střechy nad paraučebnou, oprava palivové nádrže a zálet Rakušáka).
 
Dále jsem přidal záložku Vlna a do ní odkaz na Tondovy webové stránky, článek a pár fotek od Vaška Brandejse. Všem, co si o víkendu mákli děkuji, prý to byla dřina.
Všem, kdo se chtějí vlnit, buďte v pohotovosti, sledujte nebe, Tondovi stránky a věřte, že to funguje.
-Brt-
 
30.9.09
Do členské sekce přidán stav kont k 30.9.2009.
-Brt-
 
23.9.09
Vážení kamarádi plachtaři,

byl jsem požádán, abych vám předal tuto zprávu a požádal o pomoc. Pokud bude tento pátek 25.9. nepršlavé počasí, odkryje se střecha nad učebnou (parabar) a bude se dělat nová. Rekonstrukce se protáhne na celý víkend. Proto, kdo můžete a chcete přiložit ruku k dílu, vezměte kladívka, sekyrky, kleště a přijeďte. Práce koordinuje Jirka Koza, tel. 603 803 928. Na oplátku nám jistě příště kluci od para pomůžou s opravou slepičárny.
Dále v sobotu bude probíhat výcvik žáků na navijáku, pod dohledem Tomáše Tučka a Pavla Semeráka. Takže si určitě udělejte čas a přijďte se svézt na drátě.
Slibuji na víkend i termiku, včera létal Láďa Čech a Áda Nývlt a pěkně to nosilo. Áda nemohl odpoledne dostat Vosu na zem.
Poslední info. Tento týden by měla být hotova prohlídky Blaníka 4812 a o víkendu už by měl být k dispozici.
Mějte se hezky a na viděnou na letišti.
-Brt-
 
20.9.09
Víkend za námi a co se na Farmě dělo? 
V sobotu tak trochu blázinec. Pod dojmem dobrého plachtařského počasí jsme vytahali vše z hangáru ven a čekali, jak se to dál vyvine. Dopoledne začal létat nový člen Marek Nowacki s Pavlem Semerákem na Blaníku výcvik. Do toho začaly výsadky z An 2 a fotolety na Z43. Všichni hlásili, že luft je mrtvý. Po obědě proběhly další lety na Blaníku. Tomášové Zorvan a Tuček výcvik. Protože se na letišti objevil Franta Matoušek, což znamená, že vzduch je termický, byl vypuštěn kontrolní chroust Michal Nutil na Duobanju. Chvíli brečel, ale pak se uchytil někde za vrtulemi na Hrádku. To vyvolalo další impuls a do vzduchu šel Pepa Šimek na Blaníku, Burdýšek na ASW a  Áda Nývlt na Vose. Bohužel, všichni za kratší či delší chvíli popadali. V momentě, kdy se éra začala pomalu rovnat do hangáru, začaly poblíž letiště navzdory předpovědi naskakovat kumuly. Pozdě, protože morálka na další létání už byla velmi nízká. Alespoň mohly bez problémů probíhat tandemové seskoky a až do večera fotolety. Všichni jsme jen tiše záviděli Michalu Nutilovi, který si pěkně polétal po Orličkách a k večeru i v okolí základny.
Oproti sobotě byl v neděli klid. Pouze Franta Filip na Vose testoval svoji GPS v okolí letiště a nakonec to dalo 2 hod. Kluci Brandejsové na Duobanju zkusili Burdýškovu stovku, ale podle tajných i veřejných zdrojů museli u Dvora nahodit motor. Škoda, ale za pokus to stálo.
Příští sobotu se po dlouhé době bude navijákovat. Marek Nowacki a Tomáš Zorvan létají navijákovou osnovu, tak přijďte pomoct a také se svézt na laně. Počasí je dál objednané ve stylu babího léta. Zatím ahoj, -Brt-
     
 
13.9.09
Do členské sekce přidán zápis z páteční Rady. -Brt-
 
13.9.09
Ahoj,
foto k přípravě Rakušana, něco si vyber!
Večer, i když v malém obsazení, proběhl úspěšně, nikdo se nezhulákal. V neděli ráno se podařilo Kaufimu a Pepovi Š. vymontovat nefungující tlumič.
V té chvíli odjíždím domů se SeeYou, s nadeklarovanou trasou AKNM - HK, abych tu potvoru vyzkoušel a přivedl k rozumu.
Zdraví,
FF
 
8.9.09
Ahoj,
Dnes jsme lítali, Brandejs a Kuncovi na DuoBanjo, Pavel B. na Orlu a já na Vose, Tůča na Zephíru. Kunc stihnul Sucháč, Pavel B. Trutnov. Já na malém okruhu (Č.Kostelec, N.Hrádek, Opočno, Č.Skalice), částečně díky Pavlovi, vydržel 2,40h. Vzorně se o nás staral Pepa Šimek, který se dostavil, ačkoliv Blaník ještě není hotov. S náhodou přítomným Martinem Pepa vyjednal prohlídku na pátek 14 h.
Čau v sobotu!
FF
 
7.9. 09
Máme za sebou víkend. V sobotu se kvůli dešti nelétalo, v neděli se prohlédl Blaník a Kaufi na Vose místně urval skoro celou hodinu. V termice ještě místně bojovalo Duobanjo rodiny Kuncových, ale dle jejich vyjádření to za moc nestálo. Těm, kdož se podíleli na prohlídce Blaníka (viz. foto) děkuji za vynaložené úsilí. Samozřejmě budou mít v létání na něm přednost.  -Brt-
   
Ahoj,

posílám foto z 50 h. prohlídky. Blaník byl vzorně připraven, ale kdy a zda se Martin dostavil z HK už nevím. Na létání se mi to nezdálo a tak jsem jel domů plnit domácí úkoly.
Zdraví
FF
 
3.9. 09
Dodělal jsem stránku s leteckým výcvikem, tak na to mrkněte a napište mi vaše připomínky -Brt-
 
1.9.09 - Burdýšek - Aktualizace pořadí Rychlé stovky
 
31.8.09
Poslední prázdninový víkend je za námi a jak probíhal?
V pátek naši noví nadějní závodníci proháněli v rámci přeškolení VOSY kolem letiště.
 
     
 
V sobotu ráno déšť, administrativa, údržba a příprava ASW na roční prohlídku. Před polednem Áda Nývltu 2 fotolety na Blaníku a jedno přezkoušení. Odpoledne uskutečnil seznamovací lety žák Tomáš Zorvan s Tomášem Tučkem a po té nastal 4 hod. interval na létání v termice,  jež využil Pepa Šimku a s Blaníkem místně polétal 3,5 hod.  Franta Filip na Vose a obě Doubanja létali až do noci:-)
 
 
 
V neděli zase oblíbené plachtařovo probuzení. Vše naznačovalo, že bude pěkný letový den a opravdu se povedl. Plánovali se všelijaké tratě, ale nakonec došlo na dohodu, že 3 Vosy (Tuček, Seibrt, Kaufmann) a ASW 15 (Filip) poletí Burdýškovu stovku, Blaník s posádkou dvou Pepů (Šimek a Semerák) na vývoz směrem na Ústí nad Orlicí, Duobanja nebyli skromný a naplánovaly 300 (Sucháč-Bezděz?) a pták Franta Matoušek s Vaškem Brandejsovým pod 300 nechodí a taky pravidelně dolítávají. Co se týká Burdýškovi 100, celkem pohodový přelet, škoda že se celá skupina neudržela pohromadě a u Červeného Kostelce se roztrhla. Pepové se vrátili spokojení z Ústí, Franta s Vaškem objeli 300 a s Duama jsem ještě nemluvil a ani neviděl v CPS. Tak snad to taky dopadlo. Místně ještě Kotes proháněl celé odpoledne Orla a nakonec litoval, že neletěl s náma na přelet. Kéž by takových nedělí bylo více.
Tak Michal Nutil nakonec pokořil Suchý vrch, ale na Bezděz to nedalo. I tak pěkných 171 km do CPS-ky. Gratulace! Ještě DUO Kunc,Kuncová??? Nemám zprávy. I bez nich máme za neděli 6 výkonů v CPS. Všechny se letěli podle deklarace, jen Michal měnil trať za letu. Tohle u nás na farmě za posledních dvacet let nepamatuji!!! -Brt-
 
25.8.09
Ahoj všem.
Vrátil jsem se z dovolené v Krušnohorách. Krušno mi bylo občas na kole, když jsme šlapali do kopečka. Kdo zná cestu z Hrobu na Moldavu, dá mi za pravdu:-(  Výhoda byla, že jsem byl celý týden bez signálu, takže klídek a relax od práce. Bohužel taky od letiště, takže nové zprávy mám pouze od některých kamarádů z mailu. Za poslední dva týdny se toho údajně dost nalétalo. Viz. příspěvek od Burdýška. Těší mně, že deklarované přelety. Stihl se udělat Pilot na zkoušku, komentář Franty Filipa přikládám dolů. V neděli proběhlo přeškolení Franty Filipa a Péti Kaufmanna na Vosy. Congratulation!!! Jen nemám zprávy o tom, jak létal náš nový žák Tomáš Zorvan??? Doufám, že seznámení má za sebou. V Hronově nám připravují novou konkurenci na Orlíkovské přeháňky a to dokonce v dívčím složení. Takže ať vám to Káďo a Míňo lítá!!!
 
Provedl jsem aktualizaci fotek v PNZ (dík Franto), v členské sekci přibyl seznam novoměstských plachtařů (nejsou tam jen čistokrevní Vivatáři a UL plachtaři, sorri, dodělám to) a v bulváru zajímavý článek.
V sobotu se na mně těšte. -Brt-
 
Ahoj,
protože Brt šlape někde na kole, posílám několik fotek z akce Pilot na zkoušku Tobě k příp. zveřejnění na webu.
Akce proběhla úspěšně, účastníky byli MUDr. Lubomír Kudlej a Oldřich Slavíček. Oba byli velmi spokojeni, zvláště pak Olda Slavíček po absolvování akrobatické sestavy v podání Tůči (přes hodinu byl v jakémsi transu, nechtěl s nikým komunikovat a hleděl do prázdna). Také přihlížející kamarád Oldy se nadchl a přijde na zářijový termín.
Dvacet minut letu si přišel zopakovat i minulý pilot na zkoušku, pan May (tentokráte nepotřeboval pytlík).
Pro oba jsem vyrobil CD s fotkama, které jim s certifikátem předáme dodatečně.

Lítalo se v pátek odpoledne, super termika až do 19 h.
V neděli, po PNZ, to bylo slabší, ale přesto jsme všichni byli
dostatečně dlouho ve vzduchu.

Zdraví
Franta F.
 
20.8.09 Tak včera konečně zase trochu létání. Naplánoval jsem 300km trojúhelník LKNM - Štíty - LKBR - Josefův Důl - LKNM, bohužel po 240km se mi zaprášilo od kola 15-ky u obce Jestřabí :-(. Záchranná akce díky Tůčovi proběhla výborně. Samotný zachránce 119km LKNM - LKBR - LKVR - LKNM s Vosou. Super, jen to ještě budeme muset zprovoznit v CPS. Dědek Pavel Borůvka s nejmladším z rodu Semeráků Rychlá 100 s plechovým Ventusem, velká škoda špatného odletu, takže bohužel za 0 bodů. Ještě, že jsem mu tu GPS-ku pošteloval, Pavel se před letem cítil na absolutní vítězství závodu ;-). Bohužel, LX20-ka Ládi Kunce se mi nedostala do spárů, takže výborný výkon s DuoBanjem na Rychlé 100 a zatím to vypadá na absolutní výtězství v obou kategoriích. Gratuluji. Joska Semerák osedlal klubového Orla, vybavil jsem ho GPS a další pokus o Rychlou 100. Ádu Nývlta s Vosou jsem slyšel jen na rádiu a když mne dotáhli dom, byl už pryč, tak nemám žádné info o průběhu letu. Kaufi se svým Orlem přes pozdní start taky pokus o Rychlou 100. Absolutní hvězdou celého dne byl opět Fanda Matoušek s Ivanem Brandejsem, ale u Franty je to prostě normálka, on má dutý kosti. Poučení ze včerejšího dne zní "Už nikdy nelítej do Jozefova dolu, nedá se tam nikde přistát." ;-). Naše lety viz CPS. - Burdýšek -
 
PS Potřeboval bych udělat nějaké foto občas, ale jsem línej se s foťákem tahat do éra, takže jestli něco máte, tak šup s tím do mailu, ať to tu visí.
 
 
11.8.09 Trochu opožděně posílám report z pátečního létání. V pátek jsem bohužel prchnul z práce až v 10:30, takže dlouhou trať už jsem nestíhal. Vývoj meteosituace dle okopohledu 1A kvalita. V Hronovském azylu mi velmi ochotně pomohli vydolovat 15-ku z hlubin hangáru. Zaibrta dojel na poslední chvíli, ale Vosu dostal na start v rekorním čase. Protože funěl poměrně čerstvý východní vítr, dali jsme na radu  místního guru Tondy a naplánovali polygon 202km LKVP - Stará Paka - LKBR - LKVR - LKVP. Po vypnutí jsem narazil na slušné stoupání a čekal až se Zaibrta vyškrábe do odletové výšky. Protože to trvalo dost dlouho, vyrazil jsem na trať jakmile jsem slyšel jeho hlášení, že to je na odlet. Nad sebou jsem viděl Hronovskou Vosu, odlétající chvíli po mně. Cesta k 1. OB celkem v pohodě, ale před Pakou byl trochu rozpad a první zdržení. Hronovská Vosa se mne bravurně drží, to mně motivuje dělat delší přeskoky a pokusit se ji obrousit o zem, bohužel až k Pace bez úspěchu. Průměr zatím výborný, po větru více než 100km/h. Cesta do Broumova OK, menší zádrhel pouze na úrovni Trutnova, dále super jízda pod mraky se silným stoupáním. Po otočení Broumova, na stěnách, vidím Zaibrťákovu Vosu, jak to čudí na Broumov.  Pokračuji dál až jižní svah Rýchor, kde je poslední dobré stoupání do 1900m QNH. Černá hora a Krkonoše jsou zjevně v závětří, slušné kumuly jsou více do kraje, ale kdo se dal na vojnu, musí bojovat. Na úroveň Vrchlabí přilétám stále s rezervou výšky a pokouším se točit s hejnem německých a holandských kluzáků pod rozcupovanou chmurou. Flarm pípá jako zběsilý ale stoupání je slabé a turbulentní a navíc jižně od Lánova vidím vývoj lepšího kumulku. Prolétám tedy FAI sektorem Vrchlabí, což je velká chyba a pokračuji ke kumulu. Mraky už nedávají tak dobré stoupání, ale na dokluz to pořád  dává a tak čudím dumů. Rezerva mi málem nestačí, protože finální část dokluzu je v závětří Jestřebích hor, ale nakonec se domů dostanu. Když jsem na zemi, fotí mne Mirda Plecháč a nakonec se domlováme, že mně přeškolí na Jantara a polétá si zatím s naší 15-kou. Po trochu adrenalinovém startu se sžívám s Jantarem. Je to pěkná žehlička, s vodou to musí letět jako ďas. Kroužit se kupodivu dá i na 80-ti, ale slabé stoupání se mi těžko ustřeďuje, protože  ho subjektivně necítím. Chybí mi také výhoda akustického vária. V rádiu slyším Tůču s Vosou, který krachuje na úrovni Černé hory a nakonec dopadne do Vrchlabí. Protože ho musím zachránit, končím Jantaří radovánky a sedám v Hronově. Po zorganizování záchranné akce ještě stáhnu log z letu a zjišťuji, že výkon je horší než Zaibrtův. Celou záhadu se mi podaří objasnit až po přečtení pravidel CPS - bohužel v CPS s GNSS už FAI pozorovací sektory ne, pouze cylindry. Zase zkušenost. Celý krásný den končí opékáním flákot v televizi a bečkou piva. Kaufi, super. - Burdýšek-
 
9.8.09
Do členské sekce přidán zápis z dnešní Rady.
 
6.8.09
Přidáno pár fotek z MS od pana Lacmana z Vysokova.
 
4.8.09
Díky Janě Koptové můžete nakouknout, co se vlastně děje na našem novoměstském letišti (viz. záložka Mistrovsvtí světa)
-Brt-
 
2.8.09
Přidávám pár řádků a fotek od Franty Filipa. Začínám uvažovat o tom, že se zpátky na mateřskou základnu nebudeme vůbec vracet, protože když jsme v Hronově, tak je i pěkné počasí. -Brt-
 
Ahoj,
tak posílám několik fotek ze soboty a neděle v Hronově. Sobotní výkony znáš, já si zopakoval 5ti hodinovku. Vzájemné focení v letu s Oldou B. se nezdařilo, kvůli narušené komunikaci, tak snad příště.
V neděli naši excelentní mechanici vydatně pomohli při opravě hronovského Vivata, na plachtění to nebylo. Prý ve středu.
Čau!
Franta

 
 
 
2.8.09
Sobotní počasí v Hronovském azylu nakonec tak úplně nevyšlo podle očekávání. Se Zaibrtou jsme naplánovali 300km trojúhelník, když nám 410-ti km trať Tondy Teichmanna přišla na Vosy přece jenom trochu dlouhá. První rameno po Orličkách bylo pěkné svezení, bohužel idyla skončila před Suchákem. První OB tak zůstal nepokořen a dál jsme bojovali už jen o kilometry. Zajímavé bylo létání pod "vlnokumuly" na závětrné straně Suchého vrchu. Na zpáteční cestě se na Orličkách napekla parádní řádka kumulů s dostupy přes 2000m QHN. Tu hojně využívaly i hejna kluzáků z Vysokého Mýta, létající na PMRg. Všichni byli nakonec spokojeni, v hangáru zůstal jenom Kaufiho orel, protože jeho páníček se trochu zdržel na školení řidičů a nakonec letěl s klubovým. Uzený točeňák z televize na terase byl výborným zakončením letového dne. Tondo děkujem. Seznam letů viz CPS. -Burdýšek-
 
 
30.7.09
Včera jsme v Hronově pěkně polétali. Já se pokusil o 300km, ale nakonec jsem byl rád za nějakých 270km.Letěl jsem deklarovný trojúhelník LKVP-Žalý-Suchý Vrch-LKVP. Po otočení Sucháče jsem to chtěl natáhnout zpátky na Krkonoše, ale v Trutnově jsem byl rád, že jsem se zachránil a doletěl domů. Po přistání jsem navíc zjistil, že přítlak na báru byl moc velký a tudíž se nemohlo otáček. Takže dobrý trénink. Franta Matoušku nedolétl pětistovku, zkazilo se od západu počasí, Kaufi provětral Blaníka, Pepa Semerák ASW 15, Olda Benešu se přeškolil na Šohaje a Tučňák na Diskuse. Velké dík patří vlekaři. Honza Kašpar nás ustřeďoval přímo do třímetrových šprajců. Nebudu popisovat, kde jsme je potkávali.:-) Kluci z Hronova odlétali pěkných pár stovek kilometrů na deklarovaných přeletech. Blahopřeji a díky za spolupráci. Středa se konečně vydařila, doufám, že ještě nějaké počasí bude. Seznam letů z CPS níže. -Brt-
 
 
Ahoj,
posílám několik záběrů z mateřského letiště. Akce ještě nezačala, trénovalo sotva 5-6 paragliderů a věž pro AFIS už byla několikrát silně ohrožena. Zdraví Franta F.
 
 
 
 
 
26.7.09
V neděli nastal den, kdy jsme z důvodu pořádání Mistrovství světa v motorovém paraglidingu museli vyklidit velký hangár a všechna éra nastěhovat jinam. Asi polovina jich je namačkána v dřevěném hangáru a ta druhá byla přelétnuta do spřáteleného aeroklubu ve Velkém Poříčí. Vše proběhlo v pohodě, stěhováci pomáhali seč jim síly stačily,(viz. fotogalerie/stěhování). Tůča nafoukl malý hangár tak, že se vše vešlo a Cargo letoun An 2 s posádkou BUBO (Bubla,Borůvka) létal plně vytížen a bez zpoždění. V Hronově nám zůstali rozloženi Orlíci, v kupě zůstal jeden Blaník,Vosa a ASW 15 plus vlečná a Zephyr. Škoda jen, že bylo málo času na létání, protože konečně vyšlo plachtařské počasí. I tak jsme místně nalétali pár hodin, ale kilometry chybí. Všem, kdo přiložil ruku k dílu a taktéž klukům do Hronova děkuji za pomoc.       -Brt-
 
 
 
24.7.09
Po letovém odpoledni pokračovaly vpodvečer přípravné práce na MS paragliderů. Montáž záchodové mísy na předsedovu krásnou novou dlažbu měla velký úspěch. Do řevu vrtačky s příklepem se vmísilo šumění tlakové vody a Dědkův zoufalý výkřik "Vypni to!!!". Na to mohl Kaufi odpovědět pouze "Nejde to" a byla to pravda. Zaibrta zachránil celou situaci odvážným ponorem do jímky zaplavené vodou k hlavnímu uzávěru vody. Díky Tůčovi je trubka opět zaslepena a začínáme uvažovat o montáži bidetu. Na akčním snímku vidíme oba pachatele v průběhu záchranných prací. - Burdýšek-
 
 
 
18.7.09
Ve členské sekci doplněn zápis z dnešní plachtařské schůze a stav kont k 18.7.2009. - Burdýšek - Aktualizováno pořadí Rychlé stovky. Čekám na další výkony ...
 
Od včerejšího dne máme dva nové piloty. Pepa Šimek a Láďa Čech úspěšně složili pilotní zkoušky. Takže velká gratulace a ať vám to kluci lítá. Od dnešního dne máme nového kamaráda, žáčka, Tomáše Zorvana z Krčína. Vítej v klubu Tome!!!
Brt
 
 
12.7.09
Přeposílám zprávu z víkendu od Franty Filipa. Dík za ní i za fotky.  Brt
 
Ahoj,
v sobotu to na plachtění nebylo a na letišti se skoro nic nedělo. Jak je vidět z přiložených, nezajimavých, fotek, tak diskuse byla bohatá a ojediněle jsme i brigádničili.
Jo, Čech a Šimek si odlétali s P.Semerákem přezkoušení před pilotkami.
V neděli se to zdálo být lepší, odpoledne vylétl Kaufi a Samek a poměrně se jim dařilo v Orlických. Já na ASW nastoupil později a kolem letiště se "termika" zhoršila, a nebo to ještě neumím a do hor si netroufl a tak mi to dalo jen 35 min. (4 m klesáků bylo víc než stoupáků, což potvrdil i Kunc).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6.7.09
Dnes to u nás na farmě vypadalo jako o závodech. Všechno co mělo křídla, bylo ve vzduchu. Všechny nás zase pobil Franta Matoušku s Vaškem Brandejsem, ale to nevadí, páč Franta je napůl člověk a napůl pták. Tomáš Tučku nadeklaroval Burdýškovu 100 a po 18 letech se vydal s VOSOU na přelet. Blahopřeji, jako jedinný to ulít. Dědek Borůvku čudil stejnou trať s BLANÍKEM a mezi Dvorem a Solnicí to otočil domů. Ještě že tak, protože letěl na dědka nezvykle rychle. Já s Kaufim jsme se trápili asi hodinu v Hronově, ale aspoň jsme se vrátili. Honza Kašpar po letech osedlal Orla. Áda Nývltu sice nadeklaroval 100, ale pak změnil strategii. Místně ještě bojoval Jarda Andrš na BLANÍKU a Franta Filip na ASW. Když jsem odjížděl domů, Franta byl ještě ve stratosféře. Dnešní den se vydařil a hlavně, po 20 letech se zase po přistání načuzovalo 5 barografů.
Brt
 
 
 
6.7.09
Tak dnes to konečně vypadá na dlouhou čáru do mapy. Protože dělám od 15.00 hod. tátu v sukních, zkrátím původní čáru 3x na výslednou Burdýškovu 100.  Brt
 
5.7.09
Burdýšek - Ztunili jsme ASW patnáctku a Vosu super Zig-Zag páskami, tak očekávám pronikavé zlepšení výkonů. Eto, třes se. Počasí už nikdy nebude. Pokud se přesto druhý den chystáte na letiště za účelem bezmotorového letu, nechte zprávu ve Vzkazech s předpokládanou délkou tratě. Následující den večer se tomu společně zasmějeme ;-).
 
 
26.6.09
Protože Šimon vylepšil naše ofiko stránky do smrtící kombinace brčálově zelené se socdem oranžovou a počet  paraodkazů přesáhl únosnou mez, rozjíždíme plachtařský webík, vyjadřující náš pohled na dění v Aeroklubu Nové Město nad Metují. Protože už měsíc prší a počasí už nikdy nebude, doufám že na to budeme mít dost času. Vaši autoři Burdýšek a Zaibrta